top of page
Vrijmarkt 2023

Wat mag wel en wat mag niet op de vrijmarkt.

 • Wanneer is het koningsdag?
  In 2021 wordt Koningsdag op dinsdag 27 april gevierd. Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig en wordt in 2021 54 jaar. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag een dag eerder gevierd. Koningsdag wordt nooit op zondag gevierd.
 • Wat is Koningsdag?
  Koningsdag is een nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Tijdens Koningsdag bezoekt koning Willem-Alexander, samen met andere leden van de koninklijke familie, de festiviteiten in een gemeente. In 2020 zal de koninklijke familie Maastricht bezoeken.
 • Wat is er allemaal te doen dit jaar in Bergen op Zoom?
  Op onze Programma 2024 pagina vind u een overzicht van het programma van koningsdag in Bergen op Zoom. Er zijn naast de door het Oranje comité georganiseerde activiteiten uiteraard nog veel meer activiteiten, dus neem vooral een kijkje in de hele binnenstad op de gezelligste dag van het jaar!
 • Hoe is Koningsdag ontstaan?
  Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dat was de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinsessedag is de voorloper van Koninginnedag. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag van de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag. Koningin Wilhelmina en koningin Juliana vierden Koninginnedag op hun verjaardag, respectievelijk 31 augustus en 30 april. Koningin Beatrix vierde deze dag niet op haar verjaardag (31 januari) maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana.
 • Zijn er voorwaarden aan deze website verbonden?
  Lees dit in onze Disclaimer pagina.
 • Wat houd de vlaggenparade in?
  De Vlaggenparade is een ceremonie waarbij eer wordt betoond aan de Nederlandse vlag. Bij de Vlaggenparade wordt de Nederlandse driekleur gehesen en daar gaat een korte ceremonie aan vooraf. Aan deze ceremonie zijn enkele militaire commando’s verbonden, die door de paradecommandant worden gegeven. Militairen in actieve dienst, militairen buiten dienst, alsmede veteranen worden in het bijzonder uitgenodigd om aan de Vlaggenparade deel te nemen. Het kledingvoorschrift voor militairen luidt DT2 en voor veteranen het uniform dat bij veteranen gebruikelijk is. De Vlaggenparade is onderdeel van de officiële opening van Koningsdag in Bergen op Zoom. Deze officiële opening wordt gehouden op de Grote Markt en hieraan verlenen meerdere organisaties hun medewerking, zoals; 30e infanteriebataljon Nationale Reserve, detachement Koninklijke Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht, oud-strijders/veteranen, vertegenwoordigers van het Voormalig Verzet, militairen, oud-militairen, Gilde Sint-Sebastiaan, Scouting, Borgerij Bergen op den Zoom, Rode Kruis Afdeling Bergen op Zoom en Harmonie Oranje Nassau.
Logo Koningsdagboz
 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
bottom of page